Rune Eken

Fra Artigpedia
Hopp til navigering Hopp til søk

"'Rune Eken (født 12. August 1938 i Oslo) er en suksessrik manager, som har vært manager i ni klubber, deriblant storklubbene [[Manchester United]], Real Madrid og Tottenham. Han er nå Norges eldste manager som fortsatt er aktiv, og leder nå andredivisjonslaget Manglerud Star. Edit: Fikk sparken i Manglerud Star høsten 2009.

==Oppvekst==

Rune Eken bodde på den fattige plassen Manglerud, og spilte på det lokale laget Manglerud Fotballklubb. Han var bare to år da 2. Verdenskrig brøt ut i Norge, og faren var operasjonsleder i den norske hær. I 1943 ble faren tatt til fange av tyskerne, og ført til Auschwitz. Han kom aldri tilbake. Rune Eken viste seg å være et stort talent, og ble fort lagt merke til av klubber som SK Brann, Rosenborg og Lyn. Høsten 1956 fikk han sin SK Brann-debut, der han spilte i tre år før han slet fremre og bakre korsband i kneet på treningsfeltet. Dette gjorde at han var ute med skade i ett og et halvt år, før han fikk beskjed om at kneet hans ikke kunne tåle belastningen av å spille fotball.

==Managerkarriere==

Etter denne skaden ville ikke SK Brann gi slipp på han, og han fikk jobb som trener for juniorlaget, som på den tiden låg i dagens 2. divisjon. I 1967 var han klar til å ta steget opp, og fikk jobb som manager for førstelaget. Her var han i tre år, og trente store spillere som for eksempel Rolf Birger Pedersen. Han oppnådde ingen stor suksess i SK Brann, og reiste i 1970 til Skottland, for å trene storklubben Celtic. Her var han ikke lenger enn en sesong, da han fikk tilbud fra Manchester United. Her var han også bare ett år, og gikk etter to år videre til Real Madrid. Etter varierende prestasjoner, gikk han av ukjent grunn videre til Tottenham to år senere. Mange vil spekulere i om han fikk sparken, selv om klubben aldri kom med noen offisiell melding om det. Sesongen han hadde i Tottenham var nok den verste i hans karriere til da, da han fikk Tottenham til å rykke ned i 2. divisjon. Da gikk han fra klubben, for å trene bunnlaget Wolverhampton. Bare et år etterpå, var han tilbake i Manchester United. Her var han i to år, før han nok en gang fikk sparken, og sørget for at klubben måtte bruke et tiår på å bygge seg opp igjen økonomisk. Etter dette gikk han utrolig nok til Real Madrid igjen. Denne gangen gikk det ikke bedre, han fikk nå sparken etter snaut et halvt år, og ble av fansen beskyldt for å ødelegge klubben totalt, da han slapp kanskje verdens beste spiller fra kontrakten på grunn av et uheldig selvmål. Deretter satte han ny verdensrekord i å hente en spiller for 30 millioner euro, fra 3. divisjonslaget Wimbledon. Denne spilleren kom seg aldri opp fra juniorlaget, og er nok tidenes største fotballflopp. Etter dette tok Rune Eken over det tyske 2. divisjonslaget Arminia Bielefeld. Her hadde han sin storhetstid, og ble i klubben i hele 16 år, med både opprykk og nedrykk. (Grunnet usikker informasjon, kan jeg ikke kommentere hans tid i Hercules). I 2001 returnerte han til hjemstedet Manglerud, for å trene Manglerud Star, som i dag ligger i 2. divisjon avd. 1. Her fikk han sparken i 2009.

Referanser[rediger]