1901

Fra Artigpedia
Hopp til navigering Hopp til søk

Kan sammenlignes med år 2001. Med ny teknologi skal du nå tas tilbake til 1901. Ta et godt åndedrag og følg anvisningen; -Konsentrer deg om dine opplevelser i 2001. Trekk i fra 100 år, deretter, blotter du alle dine erindringer om elektrisitet,vannklosset, dusj, telefon, pc, isolerglass, plast, mikrobølgeovn, bil, fly, boblejakke, nylon,gatebelysning, vifteovner, kino, asfalt, NAV, internett, middelhavsfrukt, brus. Sånn, nå kan du erstatte den tomme tankeplassen med; Fryse, være sulten, være fattig, ha klær som er stive og klør, gå til skolen, gå til jobben, stå opp i otta for å melke kyrne, kjerne smør, spa møkk, måke snø, hente ved, parfinlamper, høy barnedødlighet, ha to verdenskriger i vente, være i union med Sverige, et nystartet møkkaparti som senere skal føre Norge i kommunismens klør, ikke kunne lese, måtte gå i kjerka hver Søndag, jobbe på lørdagene. OG ENDA SIER FOLK AT ALT VAR MYE BEDRE FØR!

Du har mye facts og slå i bordet med her. Utganspunktet for å uttale seg om hvor bra det var "før", eller dårlig, forutsetter at man var i live og kunne kjenne på kroppen hva som var godt/dårlig. Poenget med artikkelen 1901 er helt klart å villede folk til å tro at alt er bedre idag. Derfor har forfatteren vært heldig da han/hun har unlatt å ta med "verstingen" fra 1900-tallet. (eller var det 1800-tallet)? Whatever -jeg var iallefall ikke påtenkt. Jeg tenker på Spanskesyken, som herjet hemningsløst fra 1917 (eller var det 1817)?. Denne pesten tok livet av millioner rundt på Europakartet. Mange, mange flere omkom enn både første og andre verdenskrig kunne skryte på seg. Det gikk da også ganske upåaktet hen, til Norges nyoppnevnte myndigheter fant ut at det var best å skuffe noen massegraver ut på landsbygda for å stoppe jævelskapen. ( Ingen offentlige helsetjeneste som fulgte befolkningen med argusøyne da... De manglet naturligvis gode sladderjournalister og "krisemaksimeringsinstitusjonene - TV kanaler !)

Stakkars - ingen biler, fast food, charterturer, internett - tlf. og absolutt alt som er hellig for oss idag. Idag må vi nøye oss med AIDS som tilsvarende bombe, eller atombomer, kanskje biologisk krigføring, men det er sikkert bedre enn Spanskesyken. Når det gjelder barnedødelighet så er det et paradoks at man idag har kunnskap om dette og vet at den har aldri vært høyere enn i vår tid. Man kunne fyre ved i kjøkkenovnen før, holde varmen samtidig som middagsgryten kokte. Poteter var helt nytt på markedet og folk var skeptisk til denne nymotens knollen som skulle drøye alle måltider, men poteten reddet mange husholdninger etterhvert. Poteten : Norges første Rema 1000. De færreste, som idag, gikk i kirken om søndagen. Det var regnet som høykultur, på linje med dagens opera. Kun probne og velanserte samfunnsborgere følte kallet til å la seg påberope frelse. En vanlig arbeider ba sin aftebønn i kjortelen foran senga. Folk flest var ikke særlig interessert i politikk, siden de ikke kunne påvirke gjennom fagforeninger som ikke fantes. Å gå til jobb var naturlig, da gåavstand til jobb var eneste mulighet. Noen brukte hesteskyss selvfølgelig. Før som idag må kyr melkes, for at vi skal få "vanillashaiken" vår på MC.Donalds. Idag er bonden opptatt av utstyret som brukes til melking. I 1901 var de opptatt av hvor mye fløte som kunne siles av til rømme og smør. Reine Julaften når rømme, fløte og melk ble rørt sammen med litt mel og til slutt et par egg fra frittgående høns. Melet var hellig og de tusener av møller rundt om, sysselsatte mange som ellers ville vært uten inntekt. De gamle fikk kårhus å bo i. Eller familien tok seg av dem. Idag blir de stuet inn på firmannsrom med ukjente på et pleiehjem. Jobbe på lørdagene ? De levende eter, blir syke, blir født og dør om lørdagen også. Akkurat som idag kan ikke samfunnet stoppe opp avhengig av hva ukedagen heter. Man gikk også på skolen om lørdagen i Norge, så langt som opp til 1970 årene. Hva krig angår, trenger man vel ikke hinte om hva som foregår rundt om på jorden. Ingen idyll - så langt øye kan se og ørene kan høre. Via media får vi ingen pause i negativ informasjonen. Vi har glemt å lytte til stillheten - vi har glemt -lyden av naturen - vi har glemt avhengigheten av dyrene - vi har glemt følelsem av at det kan være sjelebot og fred i sinnet ved å ikke vite alt for mye om alt. Ville en ungdom i 1901 visst hva narkotika er ? En ting skal du ha , tøyet klødde sikkert. Det fantes ikke apotek som solgte loppe og lusekur.

Det som er bedre idag har ført til at vi nå er istand til å diskutere akkurat dette. Her.