Majonesku

Fra Artigpedia
Hopp til navigering Hopp til søk

Majoneskua, med uviss opprinnelse, er en ku-rase avlet fram for majonesproduksjon. I Norge finnes idag bare 1 oppdretter av majoneskuer, lokalisert på Setermoen i Troms fylke.

Majonesproduksjonen[rediger]

Majones-ku-fjøs er omtrent som tradisjonelle storfe-fjøs. Forskjellen er de customiserte trauene i hver bås. Morgen og kveld senkes trauene ned i ku-høyde av det automatiserte hightech-styresystemet. Hensikten med disse traktformede trauene er å sanke majones fra kuene. Genteknologi har sørget for at kuene har et kronisk behov for å nyse rundt "melke"-tider to ganger i døgnet. Når trauene senkes, plasserer kuene seg instinktivt borttil og nyser oppi trauene. Og ei ku kan nyse relativt mye!

De senere år har produksjonen av majones blitt videreutviklet til også å omfatte ulike majonesvarianter, blant annet sitronmajones(meget populær eksportvare til bl.a. Sverige). Kuer som skal produsere sitronmajones, får ca 10 sitroner som kosttillegg. Da dette er relativt hard kost selv for et dyr med flere mager, rullerer bonden på hvilke kuer som har sitronmajonestjeneste. Hver ku har sitronmajonestjeneste max. to uker i slengen, og kan da ha produsert så mye som 150 liter sitronmajones.