Ø

Fra Artigpedia
Hopp til navigering Hopp til søk

Ø skrives ideelt sett med liten, ikke stor, bokstav, og uttales som oftest med en meget kort ø-lyd.

Uttrykket "ø." har, siden dets fødsel høsten 2004 blomstret opp til å bli et kjært og folkelig uttrykk som er svært utbredt i hvalfangerbyen Sandefjord, for ikke å si hele Vestfold. Grunnen til denne oppblomstringen, er at "ø." i utgangspunktet kan benyttes i enhver tenkelig situasjon der det er ønskelig å uttrykke en reaksjon på noe på en svært kort og konsis måte.

Eksempler[rediger]

Her er en rekke eksempler på samtaler der det faller seg helt naturlig å si "ø." for dem som behersker uttrykket:

-"Nå må du gå fra meg! For du stinker av sur sild!"

"ø."

-"For en strålende dag vi har fått. Hva kan jeg gjøre med det?"

"ø."

-"Jeg har tatt på meg en øredobb. Er den ikke fjong?"

"ø."

Likegyldighet[rediger]

Som sagt kan "ø." bety både mye og mangt, men det aller vanligste bruksområdet er dog når man skal uttrykke likegyldighet (av typen "jeg bryr meg ikke"), noe som støtt og stadig fører til misforståelser som igjen kan føre til samlivsbrudd eller lignende. La oss se på et eksempel der et gift par, Gunnar og Kari, nettopp kommer i en slik kinkig situasjon:

G: "Jeg elsker deg."

K: "ø."

Her er det ikke lett å forstå hva K. mener. Romantikerne av oss vil utvilsomt slå seg på brystet og påstå at K. selvfølgelig mente å si at hun elsker G. tilbake, mens de mer realistiske av oss kanskje vil mene at K. egentlig har mest lyst til å signere skilsmissekontrakten. Det er heller ikke så lett å si noe om hvordan G. oppfatter K.s "ø.". Her kommer en annen viktig del av uttrykket inn, nemlig hvordan man uttaler det når man skal uttrykke en sterk følelse.