Kviteseid

Fra Artigpedia
Revisjon per 23. aug. 2011 kl. 16:34 av Paddekaka (diskusjon | bidrag) (Flyttet fra Ikkepedia.)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Et lite og bortgjemt dalsøkke i vestre Telemark. Innbyggertallet er ca. 1000 inkludert omrkingliggende avkroker og dette tallet går stadig ned etterhvert som de gamle flytter vekk og barnene rømmer andre steder ved første anledning. Fin natur, noen ganger solrikt og tilogmed innimellom idyllisk. Kviteseid er velsignet med ei brygge hvor båten Viktoria ankommer innimellom.

Kommunevåpenet er et nøkkelhull men nøkkel gis kun til de som kan dokumentere at de er av direkte avstamming til Kviteseids store far Sterke Nils som du kan lese om lenger ned. Symbolikken i kommunevåpenet er for de som ikke har forstått det at "her er det låst, låsen er stor og du får aldri nøkkel". Inntrengere uten nøkkel ses på som kriminelle og er fritt vilt.


Etniske Kviteseideinger kaller seg selv Kvitsææingj, innvandrere, både av Norsk og utenlandsk avstamming blir sett på med mindre milde øyer. Det er det samme for en Kviteseiing om du er innflytter av Norsk etnisk opprinnelse eller Utenlandsk etnisk opprinnelse, i alle tilfelle blir du "ein innfløttar". Dette er et helt spesielt fenomen som kjennetegner Kviteseid. I et reisebrev en gang ble Kviteseid omtalt som en spøkelsesby, på samme måte som i en litt frynsete Amerikansk film fra 60-tallet.. når skribenten ankom Kviteseid kikke folk, men skygget raskt banen... og etterhvert som han beveget seg nedover ble rullegardinene dratt for og lyset skrudd av.

Kviteseid`s stamfar som alle etnisk Kviteseidske stammer fra og har gener fra, Sterke Nils var sterk både i styrke (fysisk) og hadde sterke komplekser (mentalt)

Nå må man ikke tro at Kviteseid er en negativ plass, man må bare huske på og stålsette seg før man reiser dit at alle plasser er ikke som Oslo.. noenganger blir kontrastene store og problemene kan bli alvorlige.

Kviteseid hadde engang et gryende liv, men dette er det nå satt en effektiv stopper for etter at stedet kom på Unescos liste over steder som er verdt å gå i glemmeboken.Man er nå livredd for å bli slått sammen med Seljord, for uten kommuneadministrasjon vil 80% av alle arbeidsplassene forsvinne. Det var før i tiden en koselig butikk på et slags Torg de hadde laget som het Haatveit som var en slags lokal versjon av Bør Børson. Denne plassen er i senere tid blitt ødelagt med noen brukte moelvenbrakker som ble stablet tilfeldig opp og kledd. På samme plass ble også sekskanten anlagt, opprinnelig en redskapsbod kjøpt på postordre som skulle fungere som kollektiv-terminal. Denne brukes nå kun av lokale innbyggere som tilholdssted for å bruke narkotika eller for å ha et One-Night stand i, populært kalt sex-kanten.

Skolen i kviteseid er Norges eneste Luthersk-katolske statlige barne og ungdomsskole og lærerposisjonene går etter løyveprinsippet som i Taxinæringen. Løyvehavere har ikke krav til formell utdanning men man må være gift og jobbe sammen med sin ektefelle på samme skole for at løyvet ikke skal inndras.

Det er idag to matbutikker, dør mot dør og i hver sin ende av prisbarometeret. Det er ikke pris som er det styrende i Kviteseid men folks umiddelbare innstilling til de andre kundene.. det er derfor så mange står utenfor og venter... for det må de gjøre om det er "nokon dei ikkje likar" eller enda verre "ein utombygds" i en eller begge av butikkene.

Waldenstrøm kafe er møtepunktet for de innfødte med sterke meninger, husk på dette om du reiser til Kviteseid... Kafeen er den eneste behandlingsinstitusjonen og må ikke forveksles med en plass du kan komme og foreksempel nyte en kopp kaffe og et wienerbrød, som utenbygds setter du liv og helse i fare ved å nærme deg da vi snakker om veldig territoriale og proteksjonistiske lokale mennesker.

EJg håper du tar deg tid til å besøke Kviteseid.